Amoras tekenaar Charel Cambré over Suske en Wiske

Aan de vooravond van de lancering van Gardavu!, sprak ik met Charel Cambré, de tekenaar van de Amoras reeks en De Kronieken van Amoras, over Suske en Wiske. Ook de Zwarte Madam komt aan bod in deze aflevering, die je hier kunt beluisteren:

Spotify openen iTunes openen Anchor openen Google Podcasts openen

Volg De Perfecte Podcast ook op FacebookInstagram en Twitter

De rouwadvertentie van Wiske verscheen begin mei 2013 in de kranten en zette de stripwereld op zijn kop. Wat was hier aan de hand? Alle familieleden en vrienden werden als rouwenden benoemd en er was zelfs gelegenheid tot afscheid nemen. De media pikten het nieuws op en dat was nou precies het idee. De stripreeks Amoras stond op het punt uit te komen met het eerste deel, waarin Wiske aan het einde sterft. Mede-verantwoordelijk voor dit doemscenario? Charel Cambré. Samen met striptekenaar annex scenarist Marc Legendre werkte hij aan dit parallelle Suske en Wiske universum.

Charel Cambré tekende de tekenkamer van Vandersteen gevuld met zijn geesteskinderen.

Amoras en de Zwarte Madam

De reeks is inmiddels 10 albums rijk (zes delen Amoras, drie delen van De Kronieken van Amoras en in mei 2019 verscheen deel 4; Gardavu!) en laat een duisterder, volwassener vertaling zien van de karakters die je al je hele leven kent. Geweld wordt niet gevreesd en ook duikt er van tijd tot tijd wat meer naakt op dan je van Suske en Wiske gewend bent.

Het elfde deel verscheen op 4 december en heet ‘De Killer Bacterie‘. Hierin is Sidonia de gelukkige winnaar van een loterij en koopt ze van het geld een caravan. Die staat op een camping, waar het niet in de haak is én ze een paar duistere oude bekenden tegenkomen…

Gelukkig zijn er in de Amorasreeks ook herkenningspunten voor liefhebbers van het oude werk, want Krimson speelt een prominente rol in de eerste albums. En in Gardavu!, het album dat op 15 mei 2019 uitkwam, is een andere aartsvijand in beeld. De Zwarte Madam is weer een karakter, ontsproten uit het brein van Vandersteen, dat door het koppel Chambré / Legendre is ingezet voor een spannend avontuur.

Ter illustratie van de ontwikkeling van de tekenstijl van De Zwarte Madam
Ter illustratie van de ontwikkeling van de tekenstijl van De Zwarte Madam door de jaren heen.

Charel Cambré over Suske en Wiske

We bespreken o.a. muziek, de verschillende stijlen waarin hij kan tekenen, de schatkamer van het oeuvre van Willy Vandersteen waar hij uit heeft mogen putten en de gekste opdrachttekeningen die hij door de jaren heen gemaakt heeft.

Charel Cambré Amoras cover Het Eiland Amoras
Voorbeeld van een opdrachttekening die hij maakte voor een fan. De cover van Op Het Eiland Amoras in zijn befaamde Amoras stijl.

Muziek speelde volgens het album The Making Of Amoras ook een rol voor het bepalen van de sfeer in de reeks. Er was een lijst met nummers die illustreerde welke stemming er heerst rondom de verhalen. Ter illustratie heb ik die nummers in de onderstaande playlist gezet:

Leeslijst voor deze aflevering met Charel Cambré

Ben je niet bekend met Amoras, dan is het wel echt van meerwaarde als je een keer een album hebt gelezen. Dan zie je meteen welke sfeer Charel en Marc hebben meegegeven aan onze helden en snap je ook waar we het over hebben.

Amoras

  • De Amoras reeks, deel 1 t/m 6
  • De Kronieken van Amoras, deel 1 t/m 6
  • De Blikken Blutser (290)

Suske en Wiske

Robbedoes Specials:

Mooie Zomers deel 1 t/m 4

Zidrou Mooie Zomers Charel Cambré
‘Mooie Zomers’ van Zidrou en Jordi Lafebre is een reeks van vier delen over een striptekenaar en zijn gezin.

Win een gesigneerd album van Gardavu!

Nog voor het album officieel verschenen was, had Charel al een album tevoorschijn getoverd en van een potloodtekening van De Zwarte Madam voorzien. Die was bestemd voor een van de luisteraars van de podcast die het juiste antwoord (‘El Hierro’) wist op de prijsvraag.

Deze actie is inmiddels gesloten en  er is een winnaar uit de hoge hoed gekomen! 

Om mee te dingen naar deze prijs, moest je zowel lid zijn van de instagram- of Facebookpagina als van de nieuwsbrief.

Je kan je ook abonneren op de podcast via iTunes en Spotify.

Eén antwoord op “Amoras tekenaar Charel Cambré over Suske en Wiske”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *