Paul Geerts in De Perfecte Podcast

De man die het stokje in 1972 overnam van Willy Vandersteen en Suske en Wiske dertig jaar lang gestalte gaf. Ik sprak met hem over het verleden, heden en de toekomst van Suske en Wiske. Luister naar deel 1 van het gesprek met Paul Geerts.

Spotify openen iTunes openen Anchor openen Google Podcasts openen

Volg De Perfecte Podcast ook op FacebookInstagram en Twitter

Meteen luisteren? Look no further.

Leeslijst voor deze aflevering

Er komen aardig wat albums ter sprake tijdens dit gesprek, dus als je helemaal up to speed wilt zijn, dan kan je de volgende albums alvast klaarleggen:

De Gekke Gokker (135)
De Natte Navajo (196)
Het Delta Duel (197)
Angst Op De Amsterdam
De Parel In De Lotusbloem (214)
De Kleine Postruiter (224)
Strips Tekenen Met Suske en Wiske
30 jaar Peetvader van Suske en Wiske 
De Avonturen van Mo en Jade

leeslijst podcast suske en wiske
De albums die in deel 1 ter sprake komen of kunnen helpen

Na zijn pensionering in 2002 trok Paul Geerts zich terug in de luwte van het Suske en Wiske leven. Zijn focus verlegde zich, na bijna 35 jaar, van Suske en Wiske naar een bestaan zonder zijn stripstiefkinderen.

In De Perfecte Podcast keert hij weer terug om te praten over de stripalbums die zijn leven vormden op vele manieren.

Voor mij, als jonge Suske en Wiske lezer, was Paul Geerts een mysterieus figuur. In mijn ogen was Willy Vandersteen nog altijd de tekenaar van Suske en Wiske, maar wie was nou toch die Geerts, wiens naam altijd voorin de albums geschreven stond? Pas toen ik vanaf mijn twaalfde naar stripbeurzen ging – Het Turfschip in Breda, de Suske en Wiske fanclubdag in Boxtel – begreep ik hoe de vork in de steel zat.

Paul Geerts' tentoonstelling Lissewege in 2001
Koen met Paul Geerts in 2001 bij diens tentoonstelling in Lissewegge

Paul groeide dan ook zienderogen in mijn aanzien. En met een enorme fascinatie posteerde ik mij regelmatig naast zijn tekentafel als hij voor de vele fans albums signeerde.

Zijn vaste hand, zijn immer solide en gracieuze handtekening. En bovenal zijn oprechte vriendelijkheid maakten dat ik de man nog meer waardeerde dan ik als stripliefhebber al deed. Zo ook toen ik hem sprak tijdens een expositie van zijn aquarellen en tekeningen aan de Belgische kust (getuige bovenstaande foto).

Een handgeschreven brief van Paul Geerts

Het was mij dan ook van meet af aan duidelijk dat hij onontbeerlijk is in deze podcast over Suske en Wiske. Hij leerde het vak van Vandersteen. Vloog mee onder de vleugels van de meester. Nam het stokje van hem over. Een enorme verantwoordelijkheid, waar ik meer over wil weten.

Daarom besloot ik de stoute schoenen aan te trekken. Ik schreef Geerts een brief om hem uit te nodigen. Na mijn gesprek met Niels van der Made, de voorzitter van De Fameuze Fanclub, reed ik naar het huis van de peetvader van Suske en Wiske. Met trillende handjes gooide ik mijn uitnodiging in de brievenbus en vertrok ik weer richting huis. Onaangekondigd jezelf aandienen, zoals hij ooit bij Vandersteen deed bij hun kennismaking, ligt niet in mijn aard.

Postbode Suske en Wiske

Enkele dagen later liet de postbode een handgeschreven brief op mijn deurmat vallen. Mijn naam en adres waren onmiskenbaar in Geerts’ handschrift geschreven.  Zenuwen, bonkend hart en zwetende handen in één nanoseconde. 

De vreugde was dan ook groot toen ik las dat hij graag instemde met een gesprek over Suske en Wiske in 2019.

De Perfecte Podcast met Paul Geerts

Dat gesprek heeft inmiddels plaatsgevonden, maar werd na anderhalf uur onderbroken door lunchtijd. Dat deden we dan ook bij de lokale chinees, waardoor de opname is opgedeeld in twee delen. Deel 2 komt hier aan bod.

Paul Geerts lunch chinees perfecte podcast
De opnames werden onderbroken voor een lunch in stijl

Lees meer over zijn aanstaande hommage-album, De Preutse Prinses, wat in maart 2020 uitkomt. Hij tekende het met Eric de Rop, zijn trouwe inkter. 

16 antwoorden op “Paul Geerts in De Perfecte Podcast”

  1. Aaaah, heerlijk man! Ik heb de beste man ooit 1 keer gezien, tijdens een markt, en daar heeft hij ook een (hand)tekening gemaakt in een strip die ik daar had gekocht.
    Geen idee of hij het had geapprecieerd zou hebben, maar ik was te overdonderd dat ik niet vroeg om een foto hahaha. Als ik ‘m ooit weer tegenkom, ga ik dat wel doen… wat een baas.
    Goed om te weten dat hij instemt met een podcast, ik ben enorm benieuwd!

    1. Hij doet niet zoveel signeersessies meer, volgens mij. Alleen in Kampen tijdens het stripfestival en ook in Knokke – Heist. Maar ook geen Suske en Wiske meer. Wel zijn nieuwere werk.

  2. Groot compliment voor deze uitzending (en het deel 2). Echt van genoten, en wat is Paul Geerts toch een aardige en bescheiden man. Dank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *